πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι το αποτέλεσμα μιας διαταραχής του ρυθμού της απολέπισης του τριχωτού της κεφαλής. Συνήθως, τα νεκρά κύτταρα που αποκολλώνται από το τριχωτό της κεφαλής είναι πολύ λεπτά, σχεδόν αόρατα. Στην περίπτωση πιτυρίδας, υπό την επίδραση ενός μικροοργανισμού του Malassezia Ovalis , που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με υπερβολικό ρυθμό και εξαπλώνεται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, ο κύκλος ανάπτυξης των κυττάρων επιταχύνεται. Τα νεκρά κύτταρα συγκολλούνται μεταξύ τους, οπότε γίνονται ορατά και αποκολλώνται μαζικά. Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάζονται “νιφάδες πιτυρίδας”.

Η πιτυρίδα δεν μεταφέρεται από τριχωτό σε τριχωτό και μπορεί να ελεγχθεί. Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν επιτυγχάνουν μείωση της πιτυρίδας μέσω του περιορισμού της ανάπτυξης των μικροοργανισμών στο τριχωτό της κεφαλής. Εφόσον χρησιμοποιούνται τακτικά, περιορίζουν το πρόβλημα της πιτυρίδας.

Τα είδη πιτυρίδας

α. Ξηρή πιτυρίδα

Το ξηρό τριχωτό της κεφαλής έχει την τάση να παράγει την επονομαζόμενη ξηρή πιτυρίδα, που χαρακτηρίζεται από λέπια λεπτά, ξηρά και γκριζωπά, διάσπαρτα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής (σβέρκο, πίσω από τα αυτιά…), τα οποία αποκολλώνται εύκολα.

Παρατηρείται μερικές φορές κνησμός, αλλά συνήθως δεν παρατηρείται ερύθημα στο τριχωτό της κεφαλής.

β. Λιπαρή πιτυρίδα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα )

Το λιπαρό τριχωτό της κεφαλής συνδυάζει πιτυρίδα και έντονη σμηγματόρροια. Οι νιφάδες πιτυρίδας είναι παχύτερες, πιο κολλώδεις , λιπαρές και υποκίτρινες , καθώς το σμήγμα αποτελεί στοιχείο που ευνοεί σημαντικά την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Έχουν την ιδιότητα να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, σχηματίζοντας ολόκληρα κομμάτια οπότε μπορούμε πλέον να μιλάμε για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα  .