ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια, αυτοάνοση δερματοπάθεια . Προς το παρόν τα αίτια της ψωρίασης παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι περισσότεροι όμως ερευνητές συμφωνούν ότι η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν λανθασμένα σήματα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλούν τη γρήγορη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.

Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται κάθε τρεις με πέντε ημέρες, αντί για κάθε 28 με 30 ημέρες στο υγιές δέρμα, προκαλώντας το περισσεύον δέρμα να συσσωρεύεται στην επιφάνεια με τη μορφή κόκκινων πλακών με αργυρόχρωμα λέπια.

Συνήθως μπερδεύουμε την ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής με την πιτυρίδα με αποτέλεσμα και να κάνουμε αναποτελεσματική θεραπεία και να καθυστερούμε να επισκεφτούμε τον δερματολόγο μας πιστεύοντας ότι είναι μια εύκολα αντιμετωπίσιμη πιτυρίδα . ‘Εάν κάποιος έχει δοκιμάσει διάφορα αντιπιτυριδικά σαμπουάν χωρίς αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να επισκεφτεί τον δερματολόγο του, γιατί μπορεί να πάσχει από ψωρίαση .

Γενικά, η ψωρίαση δεν είναι επιβλαβής για το θύλακα της τρίχας, επομένως η απώλεια μαλλιών συνήθως δεν είναι μόνιμη. Ωστόσο, ο ιδιαίτερα συχνός ξεσμός των βλαβών οδηγεί σε επιμόλυνση, η οποία μπορεί να βλάψει οριστικά ορισμένους θύλακες.

Όπως και σε όλες τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής θα πρέπει να λουζόμαστε και να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας ήπια και σε χαμηλές θερμοκρασίες και νερού για το λούσιμο και αέρα για το στέγνωμα , να μην το τρίβουμε με την πετσέτα αλλά να το ταμπονάρουμε να χρησιμοποιούμε βούρτσες από φυσική τρίχα οι οποίες δεν ερεθίζουν το δέρμα και φυσικά να χρησιμοποιούμε το σαμπουάν μαζί με όποια άλλη αγωγή μας υποδείξει ο δερματολόγος μας.

Τέλος να επισημάνω ότι  ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής όπως και γενικότερα η ψωρίαση ΔΕΝ είναι μεταδοτική ούτε επίσης σημαίνει ότι κάποιος που έχει ψωρίαση  δεν έχει σωστή σωματική υγιεινή . Ας είμαστε λοιπόν λίγο προσεκτικοί με τους συνανθρώπους μας ας μην τους προσθέτουμε περισσότερο άγχος από αυτό που ήδη έχουν  και ας μην τους κάνουμε να  αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι η στιγματισμένοι .