τριχοφάγος

Η επιστημονική του ορολογία είναι γυροειδής αλωπεκία.

O τριχοφάγος είναι μια δερματοπάθεια όπου ο οργανισμός επιτίθεται κατά του εαυτού του (αυτοάνοσο νόσημα ).

Στη γυροειδή αλωπεκία, ο οργανισμός επιτίθεται κατά του εαυτού του καταστρέφοντας τις τρίχες, που δεν τις αναγνωρίζει και τις θεωρεί ξένο σώμα.

O τριχοφάγος εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά. Συνήθως, οι εστίες (οι τρύπες που δεν έχουν τρίχες) εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες, ψυχολογικής πίεσης ή σοκ (π.χ. ένας θάνατος, μια σοβαρή ασθένεια στην οικογένεια, ένας χωρισμός, οι μαθητικές εξετάσεις κλπ.). Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να σχετίζεται και με ενδοκρινολογικές παθήσεις.

Στην πλειονότητά τους, οι εστίες ξαναποκτούν τρίχες, επειδή ο θύλακος της τρίχας υπάρχει και έτσι η τρίχα μπορεί να ξαναβγεί. Γι’ αυτό, ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανό το πρόβλημα να υποχωρήσει από μόνο του και να ξαναφυτρώσουν τρίχες μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα αν αυτό θα συμβεί ή αν αντίθετα οι εστίες θα πολλαπλασιαστούν ή θα μεγαλώσουν, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συστήνουν θεραπεία. Με την ειδική αγωγή, οι τρίχες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξαναφυτρώσουν και η ασθένεια να ελεγχθεί, ώστε να μην επεκταθούν ή αυξηθούν οι εστίες. Προσοχή όμως: Ο μόνος κατάλληλος για να υποδείξει τη σωστή αγωγή είναι ο δερματολόγος.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, όπως όλες οι αυτοάνοσες ασθένειες, ο τριχοφάγος δεν είναι κολλητικός.