φθειρίαση (ψείρες του κεφαλιού)

Οι ψείρες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά για τα παιδιά από 3 μέχρι και 12 ετών. Δεν είναι επικίνδυνες, και δεν μεταδίδουν ασθένειες, αλλά είναι μεταδοτικές και μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικές. Οι ψείρες ακμάζουν κατά τη διάρκεια επιστροφής των παιδιών στο σχολείο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί κατακλύζονται περισσότερο από τις ψείρες, μιας και τα μικρότερα παιδιά τείνουν να έχουν πιο κοντινές επαφές.

Θα πρέπει να γνωρίζετε  τα εξής :
α) οι ψείρες δεν ζουν σε ζώα, οπότε το παιδί σας δεν μπορεί να πιάσει ψείρες από το κατοικίδιο ζωάκι σας.

β) οι ψείρες δεν μπορούν να πετάξουν. Μετακινούνται από παιδί σε παιδί έρποντας, ή όταν μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα όπως χτένες και καπέλα.

γ) οι ψείρες πηγαίνουν και σε καθαρά και σε βρώμικα μαλλιά. Το να έχει κάποιος ψείρες δεν σημαίνει ότι έχει και φτωχή προσωπική υγιεινή.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο φαρμακευτικό σαμπουάν, κρέμα, ή λοσιόν για να αντιμετωπίσετε τις ψείρες.
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες, μιας και αυτά τα προϊόντα είναι παρασιτοκτόνα. Αν τοποθετείτε μεγάλες ποσότητες ή αν τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιας βλάβης. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες που βρίσκονται στο κουτί του προϊόντος, ώστε να διασφαλίσετε το γεγονός ότι η θεραπεία γίνεται σωστά.

Οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν συνήθως να σκοτώσουν τις ψείρες και τα αυγά τους, αλλά μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να σταματήσει η φαγούρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από 7 με 10 μέρες, ώστε να σιγουρευτείτε ότι έχουν σκοτωθεί όλα τα αυγά και για να αποτρέψετε τον κίνδυνο να κολλήσει ξανά το παιδί σας.

Έπειτα χρησιμοποιήστε μια χτένα με λεπτά δοντάκια στα μαλλιά του παιδιού σας, μετά από συχνό λούσιμο, κάθε 3 με 4 μέρες για 2 εβδομάδες. Συνιστάται να βρέχετε πρώτα τα μαλλιά του παιδιού σας, μιας και οι ψείρες ακινητοποιούνται προσωρινά και είναι πιο εύκολο να τις βγάλετε.

Αν το παιδί σας είναι 2 ετών και κάτω, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτική αγωγή κατά των ψειρών. Θα πρέπει να βγάλετε τις ψείρες και τα αυγά τους με το χέρι σας.

Έχετε υπόψη σας ότι οι ψείρες δεν επιζούν πολύ μόλις πέσουν από έναν άνθρωπο παρ’ όλ’ αυτά  καλό θα είναι :

α) να πλύνετε όλα τα υφάσματα του κρεβατιού και τα ρούχα που φορέθηκαν πρόσφατα σε πολύ καυτό νερό.

β) να βάλετε σκούπα στα χαλιά σας και σε έπιπλα που έχουν ταπετσαρία (στο σπίτι σας ή στο αμάξι σας).

γ) να βουτήξετε τα αντικείμενα που έχουν σχέση με τα μαλλιά όπως βούρτσες, χτένες, κοκαλάκια και κορδέλες σε οινόπνευμα ή σε φαρμακευτικό σαμπουάν για 1 ώρα. Μπορείτε επίσης να τα πλύνετε με καυτό νερό, ή απλά να τα πετάξετε.

δ) να αποφύγετε να μοιράζεστε βούρτσες, χτένες, καπέλα, μαντήλια, πετσέτες – οτιδήποτε ακουμπάει το κεφάλι και τα μαλλιά.

ε) να συνεχίσετε να ελέγχετε τα μαλλιά του παιδιού σας τακτικά.

Όπως προανέφερα το να έχει κάποιος ψείρες δεν σημαίνει ότι έχει και φτωχή προσωπική υγιεινή , ψείρες όλοι μπορούν να κολλήσουν . Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας και ζητήστε να ενημερωθούν οι γονείς .